Zo maak je geheugen vrij op je telefoon voor al je vakantiefoto’s en -filmpjes

Ken je dat? Dat je op het punt staat om een foto of filmpje te maken en je krijgt de melding ‘Opslagruimte bijna vol’. Met deze tips is deze melding verleden tijd en creëer je extra geheugen zodat je tijdens je vakantie volop foto’s maken!  

  1. Back-up je foto’s

Voordat je aan de slag gaat met de schoonmaak is het belangrijk om een back-up van je smartphone te maken. Je kunt je foto’s allemaal opslaan via verschillende cloud diensten zoals bijvoorbeeld Google Foto’s, Google Drive, iCloud, iCloud Drive of bijvoorbeeld Dropbox. Dit kan je allemaal automatisch instellen zodat je er niet naar om hoeft te kijken en zodra er iets gebeurt met je device ben je in ieder geval van verzekerd dat je content nog ergens staat.

Ook fijn: doordat alles is geback-upt kun je de foto’s of documenten vervolgens van je smartphone verwijderen zodat je weer ruimte creëert.

Mijn favoriet: Google Foto’s. Telkens als ik op wifi zit wordt er automatisch een back-up gemaakt.

  1. Verwijder programma’s of apps die je niet gebruikt

Het is verstandig om een keer in de zoveel tijd alle overbodige apps van je telfeoon te verwijderen. Op deze manier krijg je weer wat ruimte vrij.

Je kunt op je smartphone zien welke apps de meeste ruimte in beslag nemen. Hier kun je vervolgens kijken of je de app die de meeste opslag verbruiken misschien beter zijn om te verwijderen.

Ga bij je iPhone naar je Instellingen > Algemeen > Opslag en iCloud-gebruik > Beheer Opslag en check hier welke apps de meeste ruimte in beslag nemen.

Ga bij je Android-toestel naar >Storage > Used Space > Applications.

Grote kans dat social media apps en spelletjes bovenaan staan. Bedenk zelf welke apps je niet heel veel gebruikt en je dus kunt verwijderen. Heb je Google Maps én Kaarten op je iPhone staan? Kies er dan een uit. Of heb je vier verschillende fotobewerkingapps maar gebruik je er eigenlijk toch altijd maar één? Verwijder de overige drie.

  1. Verwijder je cache voor extra geheugen.

Sommige apps slurpen heel veel opslag maar hoef je niet per se te verwijderen. Bij deze apps kun je namelijk de cache van een app verwijderen om weer ruimte te creëren. Naast wat extra ruimte, wordt de app ook een stuk sneller. Denk bijvoorbeeld aan je Internetbrowser-app. De cache van deze app kun je verwijderen door naar Instellingen > Safari > Geavanceerd > Wis geschiedenis en websitedata.

Bij sommige apps vind je de cache in de app zelf, maar die kun je alleen verwijderen als de ontwikkelaar het heeft aangezet. Een voorbeeld van een app die veel cache-data opslaat, is de Snapchat-app. Wil je data vrijmaken, dan is het makkelijk om de app te verwijderen en vervolgens opnieuw te installeren. De cache is dan weer helemaal leeg, wat een hoop vrije ruimte op je toestel kan opleveren.

Voor Android geldt dit natuurlijk ook. Ga naar je browser > tik op More (rechtsboven) ga naar de Instellingen > Privacy > Delete Personal data en verwijder hier je browsing history, cache, cookies en websitedata. Ook kun je bij Instellingen kijken naar de apps en wat ze verbruiken. Daarbij kun je verschillende dingen aan- en/of uitzetten.

Ook zijn er bepaalde apps voor Android-gebruikers die je hiermee kunnen helpen zoals CCleanerThe Cleaner en Clean Master.

Instagram Collecties4. Creëer meer geheugen zonder iets te verwijderen

Misschien wel de beste tip! Er is een superhandige hack om meer ruimte te creëren op je iPhone (let op: op je iPhone, niet Android-toestel) zonder dat je hiervoor iets hoeft te wissen. Nieuwsgierig?

Allereerst kijk je hoeveel geheugen je nog vrij hebt op je apparaat. Dit doe je door naar Instellinge te gaan > Algemeen en dan naar ‘Opslag en iCloud-gebruik’.

Open vervolgens de iTunes Store. Ga naar ‘Films’ toe. Selecteer hier vervolgens een film die groter is dan het aantal MB’s dat je beschikbaar had. Tik vervolgens op > Koop.

Je hoeft niet op de prijs van de film te letten, want dit hoef je namelijk voor dit trucje niet te betalen. Omdat de film groter is dan wat je beschikbaar hebt op je iPhone, krijg je een foutmelding te zien. Het is dus super belangrijk dat je een film uitkiest die te groot is voor wat je nog over hebt op je telefoon, als je dat niet doet betaal je wel de prijs en ben je ook het aantal MB’s kwijt dat je nog over had!

Door de foutmelding, heeft je iPhone zelf alle overbodige MB’s opgeruimd en voilà jij hebt er weer een paar extra MB’s bij!

5. Kleine beetjes helpen

Nu je jouw foto’s en apps geordend, verwijderd en geback-up hebt, is het tijd om ook de rest van je apps onder de loep te nemen. Alle kleine beetjes helpen:
•    Verwijder oude WhatsApp-gesprekken.
•    Verwijder smsjes waar je nooit meer naar kijkt.
•    En verder moet je ook je notities checken, of hier nog iets weg kan. Let ook op de gearchiveerde notities.
•    Schoon je E-mail inbox op. Een handige dienst die je hiermee een handje kan helpen is de service Unroll.me. Hiermee worden al je nieuwsbrieven gebundeld in één dagelijkse mailing.

Nou hop, waar wacht je op. Tijd om ruimte vrij te maken voor je mooie vakantiekiekjes!

Image: De Gladiool – had ook niet anders gekund! 😉

Ninaphilomene

Een zachte G, neusje voor trends, Burger-enthusiast en gek op all things new media. Kan verder niet zonder Netflix.

No Comments Yet

Comments are closed

Sign up for the good stuff

don't miss anything

A TECH GIRLS WORLD

Hoi, ik ben Nina. Welkom in mijn wereld.

Ik ben een smart girl in een smart world. Daarmee bedoel ik dat ik gek ben op all things new media. Smartwatches, smart homes, smart tv’s, smartphones, oké je snapt het wel. Zet er smart voor en je hebt mijn aandacht. Mijn ‘thing’ is zeg maar The Internet Of Things.

Maar mijn interesses reiken verder dan gadgets alleen. Zo ben ik ook Netflix verslaafd, Instagram fanaat en dankzij mijn nieuwe matras een meisje dat elke nacht lekker slaapt. Slaap ik niet, dan deel ik al mijn internet-, innovatie- en gadget-findings maar al te graag met anderen. Hier, op a Tech Girl’s World.

That’s my world. A Tech Girl’s World.
© 2017