Fossil smartwatches: Fossil Q vs. Fossil Hybrid, welk model is wat voor jou?

Fossil ken je vast en zeker van hun horloges, leren handtassen en sieraden. Sinds vorig jaar is ook Fossil in de wondere wereld van de technologie gestapt en lanceerde zij toen hun allereerste smartwatch: de Fossil Q Wander. Nu breiden ze hun assortiment uit met een reeks hebberigmakende hybride horloges waaronder de: Fossil Hybrid Tailor. Denk je over een slim horloge na? Dan vertel ik je wat er fijn en minder fijn is aan deze exemplaren!

Fossil Q Wander

Vorig jaar testte ik al uitgebreid de Fossil Q Wander, waarvan je toentertijd al mijn bevindingen kon lezen op Always w/. De Fossil Q Wander is een smartwatch. Er zijn verschillende modellen en ook verschillende mogelijkheden qua bandjes, die je later altijd bij kunt kopen om het horloge zoveel mogelijk te personaliseren.

De Fossil Q Wander is een slim horloge. Dit houdt in dat het beeldscherm een touchscreen heeft. Zo kun je verschillende ‘watch faces’ kiezen waarmee je jouw horloge nog meer eigen maakt. Mijn favoriet: de robot. Het horloge is een soort van persoonlijke assistent van je. Je ontvangt al je notificaties op het horloge – dit kun je overigens via de Android Wear-app zelf instellen. Ik kan mij goed voorstellen dat je anders gek wordt van alle berichtjes. Ik vind het dan ook heel fijn om al mijn WhatsAppjes hierop te ontvangen. Als het dringend is, kan ik dan mijn smartphone erbij pakken en snel wat terug tikken. Overigens kun je ook je sms-berichtje dicteren. Scheelt je weer wat tikken.

FossilAllerlei apps waarmee je nooit meer iets mist

Op het horloge zit een flink menu waar je al je apps kunt vinden. Handig is een app als buienradar zodat je zeker weet dat je niet verregent als je van huis vertrekt en naar een afspraak gaat. Maar je hebt ook de mogelijkheid om via de browser even snel iets op te zoeken. Laat ik eerlijk zijn, hiervoor is het beeldscherm wel een tikkeltje aan de kleine kant, maar hé het kan! Je hebt de mogelijkheid.

FossilLekker actief

Een feature waarvoor het horloge echt heel erg geschikt voor is, is het tellen van je stappen en het tracken van je slaap. Het horloge geeft je met een paar tikken op je beeldscherm direct inzicht. Bovendien krijg je seintjes als het tijd is om weer even te bewegen. Dat is dus wel echt extreem handig.

Even in een notendop: 

 • Groot beeldscherm met touchscreen.
 • Verwisselbare bandjes.
 • Flink aanbod apps.
 • Telt je stappen, meet je slaap.
 • Batterij gaat ongeveer 24h mee.
 • Geen hartslag meter.
 • 249 euro.

FossilFossil Hybrid Tailor

Je had het misschien al gespot, maar ik heb onlangs ook de Fossil Hybrid model Tailor getest. Dit is ook een slim horloge, alleen zie je het niet aan het horloge af. In het klokje zit te technologie verwerkt, maar verder oogt-ie gewoon als een normaal horloge.

Het klokje is iets kleiner als de Fossil Q Wander, wat ik persoonlijk direct een stuk fijner vind. Het zit net iets lekkerder onder een jasje. Het klokje is voorzien van een rosé gouden wijzerplaat met hierop nog een extra klokje. Dit klokje geeft bij mij aan of ik mijn dagelijkse 10.000 stappen al heb gezet. Ehhh… nee!

In de bijbehorende Fossil Q app kun je het horloge allerlei instellingen geven. Zo kun jij je muziek bedienen via het horloge door bijvoorbeeld op de bovenste kroon te klikken. Kun je de middelste kroon zo instellen dat je telefoon gaan piepen als je ‘m weer eens kwijt bent en kun je via de onderste kroon bijvoorbeeld een tweede tijdzone instellen.

Als je trouwens 10.000 stappen hebt gezet, gaat het horloge heel hard trillen en mag jij jezelf een schouderklopje geven! Het horloge meet naast je stappen ook je slaap als je het horloge ’s nachts omhoudt. Nu vind ik dat persoonlijk niet zo relax, dus ik heb ook geen wekker ingesteld. Dit kan overigens wel heel simpel en is ook heel erg handig, mocht je naast iemand in bed slapen. Zo wordt jij gewekt en kan de ander heel relaxt verder slapen.

Even in een notendop: 

 • Oogt als een gewoon ‘normaal’ horloge.
 • Verwisselbare bandjes.
 • Telt je stappen, meet je slaap.
 • Batterij gaat ongeveer 6 maanden mee.
 • Geen hartslag meter.
 • 199 euro.

FossilFossil Q Wander vs. Fossil Hybrid Tailor: verschillen?

Looks?
De Fossil Q Wander heeft een beeldscherm van 45 mm.
De Fossil Hybrid heeft een beeldscherm van 40 mm.
Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar een kleiner beeldscherm, puur omdat ik dit gemakkelijker dragen vindt.

Batterij?
De Fossil Q Wander moet je iedere dag opladen, terwijl je de Fossil Hybrid pas na 6 maanden hoeft te voorzien van een nieuwe batterij. Ik vind het onwijs lastig om al mijn apparaten ’s nachts aan de lader te leggen, dus mijn voorkeur gaat dan ook naar de Hybrid uit.

FossilMogelijkheden van het klokje?
De Fossil Q Wander kan veel meer in vergelijking met de Fossil Hybrid. Logisch, want het app-aanbod van de Fossil Q Wander is een stuk groter. Zo kun je appjes lezen via het horloge, terwijl je bij de Hybrid alleen een seintje ontvangt van een nieuwe notificatie. Hierop wint de Fossil Q Wander het dus zeker in vergelijking met de Hybrid.

Stappenteller?
Beide horloges meten prima je stappen en slaap. Bij de Fossil Q Wander kun je direct zien hoeveel stappen, kilometer en calorieën je hebt verbrand. Terwijl je bij de Hybrid alleen kunt zien hoeveel stappen je ongeveer hebt gezien, via het extra klokje in het horloge. Persoonlijk vind ik het prima om globaal te zien hoeveel stappen ik heb gezet en vervolgens mijn horloge erbij te pakken om de rest van de informatie te zien.

Verdict?
Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de Hybrid. Dat komt waarschijnlijk omdat ik al die notificaties op mijn pols helemaal niet aan kan. Bovendien ga ik voor het gemak van niet iedere dag mijn horloge op te laden. Maar laat ik eerlijk zijn als dit de battle der smartwatches was, dan verliest de Hybrid puur omdat de Q Wander écht een smartwatch is!

Ninaphilomene

Een zachte G, neusje voor trends, Burger-enthusiast en gek op all things new media. Kan verder niet zonder Netflix.

No Comments Yet

Comments are closed

Sign up for the good stuff

don't miss anything