Opeens verovert de app mening Instagrammer-hart en wordt de app massaal gedownload. Maar wat maakt de app Vero nou zo speciaal en is het de moeite waard om überhaupt over te stappen? Ik zocht het uit!
De app Vero bestaat al sinds 2015 dus echt heel erg nieuw is de app niet. Maar sinds deze week werd Vero gedeeld door een aantal grote influencers uit Amerika en liep het storm in de app store. De app werd in één dag al een half miljoen keer gedownload. En zo waait de trend ook over naar ons kikkerlandje.
Vero heeft alles wat je wil in een app
Waarom? Omdat Vero de anti-Facebook is. Vero is Instagram 2.0 en heeft alles wat je wil en is vrij van alles waar je bij de rest van de social media apps een hekel aan hebt. (Lees: geen algoritmes en advertenties).
Hoe de app zonder jouw privacy te schenden aan je wil verdienen? Door er geld voor te vragen. De eerste miljoen downloads kunnen de app levenslang gratis gebruiken, maar daarna gaat de app geld kosten. Je betaalt overigens niet de hoofdprijs hoor. Meer dan een latte macchiato zal het niet kosten.
Extra, extra!
De app doet je direct denken aan Instagram, nou ja… op de algoritmes en advertenties na dan. Zo kun je jouw foto’s en video’s delen met je volgers en kun je likes achter laten door te double tappen. Maar Vero heeft een paar extraatjes. Je kunt per post bepalen wat je met wie deelt. Deel je jouw content alleen met je vrienden, met vrienden van vrienden of met iedereen. Met een slider bepaal je dit per post. Je kunt dit per post bepalen met een slider. Daarnaast kun je behalve foto’s en video’s ook muziek, boeken, plekken en films delen. Op deze manier krijgen volgers een beter idee van wie jij nou eigenlijk precies bent. Want heus, je bent meer dan alleen maar food pics of outfit of the day foto’s! Klinkt eigenlijk allemaal to good to be true…
Doei algoritme
‘Mogen we alsjeblieft zelf bepalen wat we wel en niet zien en in de normale volgorde als het even kan.’ Dat was de gedachte van Ayman Hariri, het brein achter Vero. Hariri is absoluut geen lieverdje. Hij is man met dollartekens in zijn ogen. Een Libanese zakenman en miljardair die in het verleden betrokken was bij een groot schandaal rondom het Saudische bouwbedrijf Oger. Lang verhaal kort: het bedrijf staat bekend om slechte werkomstandigheden voor hun arbeiders en al jaren krijgen de harde werkers amper tot niet betaald terwijl hij in luxe leeft. Vandaar dat de hashtag #DeleteVero ook al een paar dagen trending is. Niet bepaald een persoon die je wil supporten.
Daarnaast hebben de servers van Vero het ook zwaar. De app is traag en loopt continu vast. Ik ben, nadat ik 9 dagen geleden een account heb aangemaakt, nog steeds bezig met het uploaden van een profielfoto. Een ander nadeel van de app is dat wanneer je jouw profiel wil verwijderen je een verzoek moet indienen bij Vero. Er is nog geen knopje waarop je kunt klikken met ‘verwijder account’. Daar komt bij dat zelfs als je jouw account hebt verwijderd ‘sommige informatie’ eigendom blijft van Vero. Dubieus!
Herinneren we ons deze nog?
Ik open gewoon weer iedere dag Instagram om daar de foto’s van iedereen te bekijken. Weliswaar in een volgorde die Instagram mij voorschotelt, maar in ieder geval een app waarbij ik de content ook daadwerkelijk kan zien en niet eentje die direct vastloopt. Succes is nooit uit te sluiten, want Snapchat kreeg ook binnen een razend tempo een plekje op ieders telefoon. Maar kun jij je Ello, Peach en Meerkat nog herinneren? Nee? Nou niet zo gek, want die hebben het met hun idealistische filosofie ook niet gehaald.
Downloaden of niet?
Ik heb ‘m dus al gedownload, maar ben er niet echt erover te spreken. Vooral omdat ik dus nog steeds geen profielfoto heb omdat de app iedere keer weer vastloopt wanneer ik door mijn fotorol scroll. Ondanks dat de app er dus al drie jaar is, zit-ie bomvol bugs en dat is naar mijn mening geen succesformule voor een blijvertje.