James Dyson op zoek naar de uitvinder van de toekomst

Heb jij nog een briljant idee op de plank liggen waarmee je een frustrerende irritatie mee weet op te lossen? Of een idee dat levens kan redden? Of misschien wel een idee waarmee de wereld een mooiere plek wordt. Dan moet je mee doen aan de James Dyson Awards. Bij deze wedstrijd gaat Sir James Dyson op zoek naar de uitvinder van de toekomst.

De wedstrijd is al sinds 27 maart open voor inschrijvingen. De wedstrijd geeft studenten en net afgestudeerden in engineering en design een unieke kans om hun probleem oplossende uitvindingen te tonen op een internationaal platform. De opdracht is eenvoudig, ontwerp iets dat een probleem oplost, groot of klein. De winnaar zal via de wedstrijd heel wat internationale bekendheid vergaren en krijgt € 33.500 prijzengeld om zijn idee verder te ontwikkelen.

sKan gadget, Dyson winnaar van vorig jaar

De winnaar van vorig jaar bedacht een goedkoop opsporingsapparaat: de sKan. Hiermee kan een melanoom worden opgespoord en kan worden voorkomen dat er een verkeerde diagnose wordt gesteld.

De winnende studenten ontwierpen een apparaat van € 1.000 met een reeks thermistors: goedkope temperatuursensoren met een hoge nauwkeurigheid. Kankercellen hebben een hogere metabolische snelheid en warmen daardoor na afkoeling weer sneller op dan andere cellen. Door het apparaat op de huid te plaatsen wordt een warmtekaart gemaakt, die de arts help in te schatten of een doorverwijzing gewenst is. Een briljante uitvinding, want hierdoor weet een arts zeker of een moedervlek moet worden weggehaald voor extra controle of dat deze prima kan blijven zitten waar-ie zit.

De winnaar van 2016 ontwierp trouwens een opvouwbare fietshelm met honingraatstuctuur om je hoofd te beschermen tegen impact en tegelijk volledig plat opplooit wanneer je hem niet gebruikt. Ideaal toch?

Ninaphilomene

Een zachte G, neusje voor trends, Burger-enthusiast en gek op all things new media. Kan verder niet zonder Netflix.

No Comments Yet

Comments are closed

Sign up for the good stuff

don't miss anything